Om du er usikker på om du trenger kiropraktor, akupunktur, en kombinasjon eller en henvisning for bildediagnose eller spesialist, trenger du ikke å bekymre deg for det. Vi vil anbefale å sette opp på en kiropraktor undersøkelse (førstegangskonsultasjon) første gangen hvis du er i tvil, ettersom det må knyttes kiropraktorundersøkelse til for henvisninger, sykemeldinger osv. Magnus vil med sin tverrfagelige utdannelse og kompetanse finne rett behandlingsforløp for deg, og det er mulig å endre underveis.
Til kiropraktor eller akupunkturtime trenger du ikke ha på deg noe spesielt, du kan “komme som du er”. Noen foretrekker klær som er lette og ledige som for eksempel treningsklær.
Vi er en privatklinikk som lever av våre gode resultater, og at du er fornøyd er helt essensielt for oss! I tillegg er vi blide og positive og er noen arbeidsjern som alltid vil utvikle oss og gjøre vårt ytterste for å bli best på våre felt. Vi på MIBO Klinikken har bred kompetanse og er tverrfaglig utdannet.
Kiropraktikk regnes som en trygg behandlingsform. Som ved enhver form for helsehjelp kan det likevel oppstå bivirkninger. Disse kan være en følelse av å være sår eller stiv i ledd og muskulatur, hodepine og svimmelhet. I svært få tilfeller er det rapportert om alvorlige bivirkninger i forbindelse med behandling hos kiropraktor. Alle kiropraktorer er bundet til helsepersonellovens forsvarlighetsprinsipp. Les mer på kiropraktorforeningens side her.
Studier viser at akupunktur er en trygg behandlingsform utført av kvalifiserte akupunktører som praktiserer etter trygge og solide standarder (MacPherson 2001). Akupunkturforeningen stiller strenge krav til sine medlemmer når det gjelder forståelse og kunnskap i både biomedisin, men også i kinesisk medisinsk teori og kunnskap, i tillegg til kompetanse i farlige og sikre innstikk og hygiene.
Du kan oppleve å få milde og selvkorrigerende bivirkninger som et blåmerke etter nålene. Noen kan oppleve å få en oppblussing av symptomene etter nålestimuleringen. Noen pasienter kan oppleve tretthet under og etter behandling, mens andre opplever økt energi og livsglede. Andre følelser kan også frigjøres – og er helt naturlig. Mange kjenner en svak prikkende eller nummen følelse der nålene sitter – eller ømhet rundt stikket etter behandling. Les mer på Akupunkturforeningens side her.
Alle er forskjellige og det er vanskelig å si noe om dette på et generelt grunnlag. De aller fleste vil begynne å føle seg bedre etter 2-3 behandlinger, noen før, noen senere. Dette varierer i forhold til diagnosen, hvor lenge problemet har vart, alvorlighetsgrad, alder, kosthold, livstil, osv. Spør gjerne etter undersøkelsen for å høre hva terapeuten tenker!
Nei. En kiropraktor har selvstendig diagnose- og behandlingsansvar. Dette betyr at du som pasient kan oppsøke en kiropraktor uten henvisning fra lege.
Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) yter stønad til behandlingsutgifter hos kiropraktor. Stønaden dekker en begrenset andel av de totale kostnadene. Pasienten betaler kun egenandelen på klinikken ved kiropraktorbehandling og resten dekkes av refusjonsordningen fra Helseøkonomiforvaltningen (HELFO). Prisene i vår prisliste er oppført med egenandelen, altså prisen pasienten betaler. Kiropraktorbehandling er per dags dato ikke dekket av frikortordningen.
Av disse yrkesgruppene er det bare kiropraktorer og fysioterapeuter (med og uten videreutdanning som manuellterapeut) som er autoriserte helsepersonell. Det tar 4 år å bli osteopat, naprapat eller autorisert fysioterapeut, og 6 år å bli kiropraktor eller manuellterapeut. Det er kun kiropraktorene og manuellterapeutene som kan diagnostisere, sykemelde eller henvise til bildediagnostikk og spesialister. Fysioterapeuter og manuellterapeuter brukes ofte innen rehabilitering etter for eksempel skader og operasjoner. Kiropraktorer er spesialister på behandling av ledd, muskler og nervesystemet både i ryggsøylen og i kroppen ellers. De bruker forskjellige teknikker, hvor manipulasjon er mest kjent, men det er også et stort fokus på veiledning og råd om egenaktivitet, avspennings- og bevegelsesøvelser, bløtvevsbehandling som triggerpunktbehandling, mobilisering, tøying og strekking, og demonstrering av øvelser du kan gjøre hjemme.
For å bli kiropraktor i Norge må du uteksamineres ved en ECCE-godkjent utdanningsinstitusjon. Deretter er det et krav om at du fullfører turnustjeneste hos en offentlig godkjent kiropraktor i Norge. Det er Helsedirektoratet som utsteder autorisasjon for kiropraktorer i Norge.